Europort - 7 t/m 10 november 2017 in Rotterdam Ahoy-Masterclass: How Internet of Things and blockchain improve efficiency in the supply chain

Europort

Masterclass: How Internet of Things and blockchain improve efficiency in the supply chain

Datum: Dinsdag 7 november 2017
Tijd: 14.00 - 17.30 uur (incl. netwerk receptie)

Internet of Things (IoT) en blockchain; het zijn beide technologieën die nu nog opkomend zijn, maar  binnen vijf tot tien jaar 'mainstream’, aldus onderzoeksbureau Gartner. De meeste mensen kennen IoT van slimme toepassingen in de woonkamer, zoals de thermostaat of de verlichting, maar het is nog minder bekend dat IoT kan leiden tot enorme verbeteringen in de supply chain.

Met technologieën zoals RFID, GPS en GPRS en de ontwikkeling van batterijen met een laag verbruik, worden vrijwel alle items zichtbaar tijdens het transport. De toevoeging van sensortechnologie maakt het mogelijk om nog meer 'rijke’ data te generen, zoals temperatuur. Hierdoor kunnen partijen in de supply chain beter informatie generen, zoals de locatie van goederen en de gemiddelde snelheid van transport. Dit helpt hen om brandstof te besparen, voorraden te beheren en dubbele werkzaamheden te voorkomen.

Blockchain technologie maakt het mogelijk om deze informatie te verzamelen in een gedecentraliseerde database, een soort grootboek, dat deze digitale transacties registreert. Deze 'databank’ wordt gesynchroniseerd via het internet en verspreidt zich over meerdere websites in verschillende landen. Gegevens in de blockchain kunnen niet veranderd worden en zijn digitaal opgenomen in pakketten, ook wel 'blocks’ genoemd. Blockchains worden gevormd door 'blocks’ die geketend zijn aan andere 'blocks’, voorzien van een cryptografische handtekening. Ze zijn zichtbaar voor iedereen met de juiste machtigingen binnen dit netwerk. Deze technologie zal een grote impact hebben op supply chains, omdat het vertragingen vermindert en de behoefte aan tussenpersonen weleens overbodig kan maken.

Waarom deelnemen?

In deze Masterclass leert u over de mogelijkheden van IoT en blockchain technologie om de efficiëntie van de supply chain van uw bedrijf te verbeteren. Dit is interessant voor elke cargo vervoerder, maritieme toeleveranciers en tussenpersonen.

Voor wie?

Supply chain managers, innovatie managers, business developers, inkopers, expediteurs, haven agenten, IT en OT managers, productontwikkelaars, vertegenwoordigers bij klassebureau’s en beleidsmedewerkers.

Aanmelding voor de masterclasses is onderdeel van de registratiemodule van Europort 2017. Tijdens de registratie krijgt u de vraag of u interesse heeft in deelname aan de masterclasses, waarna u de mogelijkheid direct aan te melden en dit gelijktijdig met uw registratie voor Europort af te ronden. Klik om te registreren.  

Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER